Mijn Gezondheid

Thema 7 Mijn Gezondheid

7.1 Ziekte - loondoorbetaling
Het kan zijn dat je door ziekte niet in staat bent te werken. Dan gelden de bepalingen van artikel 7:629 BW.
Als gevolg van je ziekte kun je mogelijk inkomensverlies lijden. Je werkgever compenseert dit gedeeltelijk en tijdelijk.
Je loon wordt doorbetaald tijdens ziekte en daarnaast ontvang je een aanvulling als je voldoet aan de voorschriften (spelregels) bij ziekte en je meewerkt aan re-integratie binnen of buiten de onderneming.

Je ontvangt een aanvulling:
- in de eerste 4 weken tot 100% van je maandloon;
- in de daaropvolgende 48 weken tot 95% van je maandloon;
- in de daaropvolgende 52 weken tot 75% van je maandloon.

Je hebt recht op aanvulling tijdens de periode dat je recht hebt op de wettelijke loondoorbetaling (artikel 7:629 van het BW).
Je hebt geen recht op aanvulling wanneer je arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een niet medisch noodzakelijke ingreep of veroorzaakt is door jouw opzet of schuld of wanneer je niet meewerkt aan mogelijk verhaal van de schade op derden.
Kun je passende arbeid verrichten of kun je werken in het kader van je re-integratie, dan ontvang je over de werkelijk gewerkte uren het bruto loon passend bij die werkzaamheden. De aanvulling wordt berekend over het verschil tussen je contractuele brutoloon en het brutoloon bij werkhervatting.

De loondoorbetaling plus de aanvullingen kunnen samen niet meer bedragen dan de maximum premie-inkomensgrens werknemersverzekeringen ingevolge de Wet financiering sociale verzekeringen.
Ben je seizoenkracht of oproepkracht dan geldt dat de hoogte van het loon tijdens je ziekteperiode wordt gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren over een periode van dertien weken voorafgaand aan jouw eerste ziektedag. Hierbij geldt een minimum van het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst is afgesproken.

Mocht de periode van dertien weken geen juiste maatstaf zijn voor de vaststelling van je loon, dan wordt uitgegaan van een periode van dertien vierweekse tijdvakken of twaalf maand-tijdvakken.

7.2 Ziekte - verhaalsrecht
Als er vanwege jouw arbeidsongeschiktheid tegen een of meer derden een vordering tot schadevergoeding kan worden ingesteld (zie artikel 6:107a BW) ben je verplicht alle daarvoor benodigde informatie aan je werkgever door te geven. Mocht je hieraan niet mee willen werken, dan verlies je je recht op aanvulling op de wettelijke loondoorbetaling en het recht op aanvulling op de wettelijke uitkering.

7.3 Ontwikkelgesprek
Jaarlijks heb je een ontwikkelgesprek dat planmatig wordt vastgelegd. Dit gesprek gaat over jouw ontwikkeling, vitaliteit, mobiliteit en inzetbaarheid.

7.4 Inentingen
Medische, voor je werkzaamheden, noodzakelijke inentingen worden op tijd en voor rekening van je werkgever aangeboden.
Share by: